lunes, 14 de abril de 2014

Tema 9. La videoconferència


 En aquest post anem a tractar el que és una videoconferència, els diferents tipus que hi ha, i les aplicacions educatives:


¿QUÈ ÉS LA VIDEOCONFERÈNCIA?


El conjunt de programari i maquinari que permet la connexió simultània en temps real per mitjà d’imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geogràficament distants com si estiguessin en un mateix lloc de reunió.
  • És un mitjà de comunicació audiovisual i multimèdia.
  • És un mitjà síncron que afavoreix la interacció en temps real.
  • Permet una comunicació bidireccional.
  • Facilita la comunicació independent de l’espai.
  • Permet incorporar diferents tipus de recursos (podem compartir un escriptori i compartir imatges, son, PowerPoint...)
  • Permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment.

TIPUS DE VIDEOCONFERENCIAS
  • En funció del suport tecnològics:
Tipus 1: sistemes de videoconferències basats en la web. Utilitzen la xarxa com a plataforma i no es necessària la instal·lació de ningun programa o plugin per al navegador.
Tipus 2: sistemes de videoconferència basats en la web que necessiten un plugin per a funcionar
Tipus 3: sistemes de videoconferència basats en escriptori.
  • En funció del nombre de conexions que se realitzen:
Videoconferència punto a punto: existeixen dos tipus connectats
Videoconferència multipunt: Més de dos equips connectats.

APLICACIONES EDUCATIVAS DE LA VIDEOCONFERENCIA
Educació a distància
 
·         Cursos, lliçons i tutories.
·         Alumnes assisteixen a classes no oferides en el seu centre.
·         Tutoria remota per atenció personal.
·         Professors comparteixen docència amb altres professors remots de la mateixa temàtica
·         Cursos oferts fóra de l’horari per a estudiants que np poden assistir en horari normal.
Consulta a experts.
·         Panel de discussió.
·         Un expert respon qüestions.
·         Esdeveniments remots.
·         Contacte amb investigadors del camp.
·         Compartir experiències i interaccionar amb protagonistes d’esdeveniments.
Projectes multicentre
·         Professores i alumnes col·laboren i intercanvien informació amb altres centres.
·         Debats i conferències d’investigació compartits amb per diverses escoles.
·         Aprenentatge col·laboratiu distribuït.
·         Col·laboració i comunicació en projectes col·laboratius
Activitats professionals

 
·         Observació de pràctiques i discussió posterior.
·         Cursos paer a professors en servei.
·         Tutorització de pràctiques remotes.
·         Intercanvis i discussió de mètodes
Activitats comunitàries
·         Sessions parlamentàries.
·         Suport a interessos especials.
·         Educació d’adults.
·         Trobades virtuals amb personalitats.


EINES DE VIDEOCONFERÈNCIA.
Skype.  És un programa que has d’instal·lar en l’ordinador i et permet realitzar trucades d’un ordinador a un altre a través d’Internet sense cap cost, encara que compta amb la possibilitat de realitzar trucades a mòbils amb tarifes pròpies.
 
Ichat. és un programa de MAC per realitzar videoconferències. Encara que funciona a través de AIM també permet utilitzar-ho amb PC. És un programa gratuït.
 
Adobe Connect. És de la suite de Adobe de pagament. Permet segons les versions la possibilitat d’establir rols als usuaris, compartir arxius, pissarra, gravar sessions.




AMPLIACIÓ:

Per a poder fer una videoconferència necesitem diferentes components com son:
monitors, cameras, microfonos i  altaveus .

Hem de tindre un ordinador, amb un monitor, altaveus, i mocrófons:


Monitor Per a fer una vidoeconferència és necesari la utilització del monitor per a poder vore la imatge que està tranmeten. Els monitors podem ser de diferentes tipus.

Camera: Grácies a les càmeras podem veure la imatges dels participants de la vidoconferència. Les cameras poden esta fixes i insertades dins de la pantalla, per exemple en els ordinador portatil, o poden ser motorizades per a posar-les on nosaltres vulguem.
Les cameres estaran enganxades a l'ordinador amb un cable usb.


Micrófon. Pueden ser de sobremesa, de mano, sin hilos, etc.



A més nosaltres amb les videoconferencies podem compartir arxius, fotografies...

Hem de tindre cura a l'hora de fer la videoconferència,és a dir, hem de intentar mantindre el to de veu constant. Hem de evitar excessos de moviment bruscos ja que la imatges te un retard


La videoconferencia en la educació:
 
En moltes universitats i escoles ja estan utilitzan aquesta eina de la web 2.0, un exemple que trobem es l'Hospital General Universitari d'Elda ha iniciat videoconferències amb la Facultat de Medicina de la Universitat Miguel Hernández perquè els estudiants de Medicina que estan realitzant les pràctiques de diverses assignatures en el centre sanitari puguen assistir a algunes classes teòriques de la UMH de forma virtual, sense necessitat de desplaçar-se fins al campus universitari.

D'aquesta manera, es facilita als alumnes l'assistència tant a les pràctiques com a les classes teòriques i, en conseqüència, un ple aprofitament de les mateixes, ja que s'optimitza el temps que l'estudiant ha de dedicar a cada assignatura. Per a açò, la Universitat Miguel Hernández ha dotat a l'Hospital d'Elda amb un equip de videoconferència que permet una connexió directa entre els professors de la Facultat i els alumnes que segueixen la classe des de l'Hospital, possibilitant una interacció absoluta, ja que es veuen i se senten mútuament, de manera que el desenvolupament de la classe i la participació de docent i estudiants és similar al mètode tradicional.

En concret, de moment s'han programat un total de set videoconferències que tindran lloc durant febrer i març, amb una durada de tres hores, en les quals s'abordaran les assignatures de l'Aparell Locomotor. Així mateix, en explicar ja amb la infraestructura necessària, es podran organitzar més classes virtuals quan es considere oportú.

ja que es tracta d'un projecte pilot de la UMH, abans d'iniciar aquestes videoconferències es va dur a terme una prova pilot entre la Universitat i els diversos hospitals universitaris on es realitzen les videoconferències, amb l'objectiu d'assegurar un correcte funcionament de les mateixes de forma prèvia a l'inici d'aquestes classes i, d'aquesta manera, que es puguen dur a terme amb èxit.
 ha destacat la importància que el fet de poder fer videoconferències amb la UMH va a tenir per als estudiants, ja que s'eviten desplaçaments, la qual cosa suposa més comoditat per a ells en tenir en un mateix espai tota la docència. En aquest sentit, la engegada de la videoconferència amb la UMH suposa un pas més per a l'Hospital d'Elda com a centre Universitari, que encara que ja comptava amb la capacitat suficient quant a infraestructura, professionals sanitaris, activitat assistencial i equipament, ara suma nous recursos, aprofitant les noves tecnologies per a millorar la formació dels estudiants i facilitar-los l'adquisició de coneixements.
Font:

 
També tenim l'opció de poder fer videoconferències per els telèfons mòbil, o per les tablets, ipads.. no cal que siga solament per ordinador.
 

Les imatges estan tretes d'ací
 CASOS DE PERSONES QUE VISQUEN FORA I PARLEM PER VIDEOCONFÈNCIA:
En el meu cas, tinc una cosina que estan vivint en Argentina, per què està treballant allì, aleshores nosaltres podem parlar i vore-nos gràcies a les videoconfrències, el que més m'agrada es que em pot ensenyar amb la camera als seus amics, quan fam dines, nolsatre hi ha voltes que estem presents... El que ehm crida la atenció, és poder vore com per exemple en Agost quan ací estem en estiu, ella està amb jerseis de llana ja que allì es hivers. Desde el meu punt de vista pense que és un gran suport, per a persones que visquen fora de la seua casa, ja que no és el mateix que vore en persona, per és el més paregut i útil que hi ha.
 
Altre exemple que podem vore sobretot en xiques, i en les pel·licules,esque les amigues abans de eixir de festa, fam entre totes una videoconferència on es mostren la roba que volem posar-se i les amigues le sugereixen que posar-sem per exemple aquesta imatge:



En aquesta presentació podeu vore, com gràcies a la videoconferència es pot fer educació a distància, es posem caso de dispositius sincronics i asincronics per a la educació:





En aquest video podeu vore, com en un col·legi, tota la classe fa una videocoferència, pense que es molt útil aquest tipus de classe.Ja que els alumnes han estudiat a aquest autor del llegit que s'han lelgit i gràcies a al videoconferència podem parlar amb ells i perguntar-le dubtes sobre el llibre o sobre la seua vida, o que és el que va ser que escriguera el llibre. Sense la necesiten d'haver de quedar:


No hay comentarios:

Publicar un comentario